Allmänt om norrländsk mat

Norrland och norrlänningarna är väldigt stolta över sin del av Sverige, det är där norrskenet och midnattssolen uppvisar sin glans och det är där många anser att man hittar det riktiga Sverige. Det finns mycket mat och en specifik matkultur från Norrland som norrlänningarna och många andra uppskattar starkt och tycker att det är viktigt att bevara. Många som turistar och besöker Norrland anser bland annat att det är just matkulturen där som är en av de viktigaste faktorerna till att man väljer just Norrland som resmål.

I Norrland är den typiska maten starkt präglad av vildmark och det vilda liv som förekommer utanför husen. Det är vanligt med mat så som fisk, älg och ren men det är också vanligt att varje region i Norrland har en särskild form av ost där den kanske mest kända är Västerbottenosten eller Burträskosten, som den också kallas. Delikatesser från Norrland förekommer i många former, ett exempel på norrländsk maträtt är Pitepalt, som är en form av palt från Piteå och består av bland annat mjöl, rimmat fläsk och potatis. Det är en rätt som påminner om och liknar kroppkakor men som har sin egna charm och finess. Annan typisk mat är tunnbröd och det förekommer ofta så kallade renklämmor eller strömmingsklämmor som serveras just i ett tunnbröd.

Norrland är en väldigt stor region i Sverige och utgör ungefär hälften av landet, vilket innebär att Norrland har utvecklat många olika kulturer och levnadssätt. Egentligen kanske det är felaktigt att samla norrländsk mat under ett och samma begrepp eftersom det är ett så pass stort område, men maträtterna har ofta stora likheter med varandra då de ofta baseras på råvaror som vilt, bär och annat som förekommer kring den stora vilda naturen i regionen. Mattraditionen från Norrland utmärks av sund och god mat som är gjord med hjärta och kvalitet.

 
 

About the author

More posts by