Norrländsk dryck

Det finns egentligen ingen direkt stor och känd dryck som förknippas med Norrland, förutom drycker som görs med hjortron som huvudingrediens. Däremot förekommer det många varianter av dryck som görs i Norrland, så som exempelvis Norrlands akvavit och Norrlands guld, som är en ölsort. Det finns mycket olika ölsorter från Norrland varav den kanske mest kända är just Norrlands guld som för övrigt är en av de mest populära och kända ölsorterna i Sverige. Ett annat känt märke inom öl från Norrland är Höga kusten som kommer från just Höga kusten i Norrland.

Det finns också olika sorters drycker som är gjorda på bär, som egentligen inte är typiskt norrländska, men som ibland försöker kapitalisera på Norrland för att nå en nationell framgång. På senare tid har det även kommit olika sorters cider från Norrland och det förekommer även norrländska drinkar av olika slag.

Eftersom Norrland till viss del är förknippat med en slags macho-kultur så är kanske det första man tänker på när man hör om norrländsk dryck hembränt. Alltså sprit, som tillverkas av privatpersoner hemma, vilket egentligen är olagligt. Den glesa bebyggelsen och de långa avstånden mellan de ofta stora husen och gårdarna gör det dock till ett ultimat ställe att ägna sig åt just denna aktivitet och det beror antagligen mest på sådana förutsättningar än på att det skulle finnas en viss kultur i Norrland som särskilt främja hembränd sprit.

Det har också på senare år förekommit så kallad is-cider från Norrland vilket är en form av vin, men som inte är något som är typiskt för Norrland, utan kommer från andra länder från början så som exempelvis Kanada. Historiskt sett har man druckit mycket så kallad svagdricka i Norrland samt must av olika slag. Även mjölk är vanligt och anses vara det bästa att dricka tillsammans med surströmming.

 
 

About the author

More posts by