Det är alltid spännande med mat och olika matkulturer och det brukar vara en av de allra största anledningarna till att vi vill resa utomlands eller uppleva nya kulturer. Mat är helt enkelt viktigt även bortom aspekter som endast rör överlevnad och det är alltid kul att testa nya saker.

Sverige är ett stort och avlångt land ytligt sett där det i vissa fall är längre att åka till en annan plats i Sverige än att åka utomlands. Därför kan kulturen när det gäller mat skilja sig åt ganska kraftigt beroende på var man befinner sig i landet. I Skåne är det exempelvis vanligt med kakor av olika slag så som spettekaka bland annat. Men något som ofta glöms bort är Norrland vilket dock på senare år har fått mer uppskattning eftersom intresset för ost allmänt har ökat i landet. Det finns nämligen många olika sorters ostar från Norrland men också många andra delikatesser som ofta innefattar ren och älgkött samt palt och andra gamla rätter och specialiteter.

Den här hemsidan handlar om den matkultur som kommer från norra Sverige, nämligen Norrland. Här samlas överskådliga och allmänna artiklar om det mesta när det kommer till norrländsk mat och matkultur. Man kan bland annat läsa historien om norrländsk mat samt läsa artiklar om enskilda maträtter och hur de har uppstått.

Vi hoppas att den här sidan ska locka många matintresserade personer som har fått upp ögonen för det norrländska köket. Välkommen hit och vi hoppas och tror att du kommer trivas.