Om palt

Den maträtten som man kanske mest förknippar med Norrland är så kallad palt. Det är en maträtt som traditionellt har tillagats över hela Sverige och tillhör den så kallade husmanskosten, men den förekommer och har historiskt förekommit främst i Norrland, där det bland annat har uppfunnits olika varianter av maträtten.

Palt tillagas i Norrland utav potatis som är rå och som sedan mals eller rivs, därefter blandas potatisen med salt och mjöl som blir till en smet som man sedan formar till små runda bollar. Dessa bollar fyller man därefter med valfri ingrediens, men det traditionellt vanligaste är att man använder fläsk; sedan kokas bollarna, de så kallade paltarna i vatten som är ordentligt saltat.

Men det finns som sagt många typer av palt och namnen varierar beroende på vad det är för typ. Det förekommer bland annat så kallad flatpalt som görs utan fyllning och är platta. Palt som är gjord på enbart vetemjöl förekommer främst i Piteå och kallas därför för pitepalt. Det finns också något som kallas för gråpalt som görs av råg eller kornmjöl, denna palt förekommer i Västerbotten.

I södra Norrland tillagar man palten med kornmjöl och där kallas maträtten för kams, där en kams som är fylld med fläsk kallas för fetkams och en som inte innehåller fyllning kallas för flatkams. Denna typ av palt har dock idag nästan försvunnit.

Vanliga tillbehör till palt är lingonsylt och smör, men man tillsätter ibland även fläsk eller köttfärs vid sidan om. Eftersom palt är en relativt tung maträtt med mycket kalorier så brukar man efter att man ätit dem bli ganska trött och dåsig. Denna dåsighet brukar skämtsamt kallas för paltkoma. I vissa delar av Norrland, så som i Pite älvdal, kallas det istället för paltschwimen. Det finns också palt som görs på blod och som kallas för blodpalt.

 
 

About the author

More posts by