Om tunnbröd

Tunnbröd är en typ av bröd som är vanlig i Norrland där det bland annat används till att göra så kallade klämmor av olika slag, så som renklämma eller surströmmingsklämma. Brödet görs på rågmjöl och vetemjöl. Dessutom används ofta även kornmjöl vilket är det som traditionellt mest har använts. När man jäser degen använder man hjortronssalt och jäst. För bästa resultat bör man använda en gammal bakugn men det går bra att tillaga tunnbröd i vanliga ugnar också. Innan brödet gräddas i ugnen kavlas det ut mycket tunt med en så kallad kruskavel som gör att ytan blir något ojämn.

Det finns en del olika varianter av tunnbröd beroende bland annat på vart det kommer från i Norrland. Brödet förekommer även i både hårda och mjuka varianter. I den norra delen av Västerbotten kallar man ofta den hårda varianten av tunnbröd för ljusugnsbröd eftersom det endast kunde bakas när bakugnen hade ljusnat och sotet i ugnstaket var borta, vilket händer när ugnen blir väldigt varm. Innan detta sker kan man med fördel baka de mjukare tunnbröden som exempelvis hällakaka vilket är en variant av tunnbröd som är lite tjockare än vanligt.

Mjukt tunnbröd är fördelaktigt till många olika rätter eftersom det kan rullas ihop. Det används bland annat när man äter surströmming eller ren. Mjukt tunnbröd brukar man ofta bryta ner i småbitar och ha tillsammans med fil eller mjölk som musli. I vissa delar av Norrland använder man en sorts tunnbröd vid jul i samband med dopp i grytan som kallas för blöta. I Norrland är det vanligt att man kan köpa tunnbröd till mycket olika maträtter och det används även i fler rätter än typiskt norrländska. Ofta kan man bland annat köpa tunnbrödsrullar vilket ofta är korv som blandas med potatismos och därefter rullas ihop i ett tunnbröd.

 
 

About the author

More posts by